Lite om fönsterputsning

Vi var ett gott gäng som jobbade med fönsterputsning under en sommar. Jag tänkte idag att jag skulle tillåta mig att resa tillbaka till 2007. Det var nämligen då som detta skedde. En himla fin tid. En tid som, om inte annat, fick mig att se livet ur en annan synvinkel. Jag tänkte det inte då, men jag inser att min tid inom fönsterputsning varit väldigt lärorik för mig. Kanske den mest lärorika tiden i livet.

Jag ska börja med att ge lite bakgrund. Vi var ett litet gäng som hade hängt ihop under gymnasiet. Det var väldigt mycket en vi mot världen-känsla över oss. Folk var inte överförtjusta i vårt sällskap och känslan var ömsesidig. När studenten närmade sig så var det friska tag på planerna. Vissa av oss ville att hela gänget skulle till Sydamerika och resa. Andra föredrog att börja plugga. Det hela slutade med att 4 av 6 flyttade till Sveriges huvudstad och började jobba med fönsterputsning.

Fråga mig inte varför det var just fönsterputsning som stod på framtidsmenyn. Jag minns nämligen inte varför det blev just det. Låt mig dock undersöka, för jag känner verkligen att jag vill gå till botten med detta.

Nu har jag fått svar och fönsterputsning var det för att Lindas plastpappa drev företag i Stockholm. Det var så det var, och nu minns jag förstås hela händelseförloppet. Vi hade tagit studenten och visste inte vartåt vi skulle. Det var just på hennes studentfirande som samtalet om fönsterputsning kom upp första gången. Det var då som vi träffade hennes supertrevliga plastpappa Rune för första gången.

Hennes mamma och Rune hade distansförhållande och så hade det sett ut så länge hon kunde minnas. Hon visste inte riktigt vad han gjorde där uppe i Stockholm men det skulle visa sig att vi blev varse snart. Fönsterputsning var det han sysslade med. Och inte vilken fönsterputsning som helst, utan den allra bästa i hela staden. ”Ja, till och med den bästa fönsterputsningen i hela Sverige – faktiskt!” sa han med eftertryck utan att någon hade frågat.

Det där var inkörsporten. Stockholm skulle bli vårt. Framförallt skulle yrket fönsterputsning bli vårt och lära oss mer om livet. Jag anade bara inte just hur mycket det skulle lära oss.

Mer om detta nästa vecka.

Du kanske också gillar …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *