Första dagen på telemarketing

Fan vad jag var nervös, minns jag. Det var inte klokt vad nervös jag var, och då hade jag ändå varit det många gånger förut. Det fanns inget som kunde mäta sig med den; den första arbetsdagen i livet. Jag skulle börja jobba med telemarketing. Ett arbete där man inte bara arbetar utan också måste prestera. Det hade jag hört från äldre kompisar i fotbollslaget. Javisst, där måste man ju få in resultat. Ja, för annars får man inte behålla sitt jobb och lönen blir oerhört knapp.

Det var inte bara detta faktum om lönen som var extraordinärt jobbigt för mig när jag började med telemarketing. Det var också det faktum att jag skulle träffa folk. Sanna mina ord när jag säger att jag inte direkt varit den mest sociala figuren i gymnasiet. Nej, jag höll mig mest för mig själv och hängde med ett fåtal personer. Det var så jag ville ha det.

Nu skulle jag alltså börja arbeta med telemarketing, ihop med hur många människor visste jag inte. Kanske 100 st? Oavsett vad så gjorde det mig nervös. Ja, och sedan det övergripande faktumet. Hela mina dagar skulle jag, som telemarketing-medarbetare, sitta och kontakta människor. Jag skulle tala i telefon med riktiga människor dagarna i ända.

”Varför hade jag ens sökt det där jobbet?” satt jag i den ljusbeigea IKEA-soffan närmast dörren i entrén på företaget och tänkte. Vad gjorde jag ens där? Precis när jag börjat överväga svar i huvudet hördes en röst som tycktes komma från köket. Köket låg precis bredvid rummet där telemarketing jobbade. Ja, detta kunde jag höra på de exalterade samtalen där inne.

Det var en tjej med en kaffekopp som tilltalade mig. Vi var i ungefär samma ålder och hon såg snäll och glad ut. Två bra egenskaper och det gjorde mig nöjd. Jag ställde mig upp och hälsade när hon kom fram. Hon arbetade också i telemarketing, förklarade hon. Hon anade att jag var den jag var, sa hon, eftersom de fått veta att de skulle få en ny kollega den dagen.

Jag samlade mod och frågade om det var svårt att jobba med telemarketing. Hon sa att det kan vara krångligt i början men att det sedan mest är roligt. Vissa dagar inom telemarketing är mer framgångsrika än andra, och det får man bara lära sig, gjorde hon klart för mig.

Trevlig tjej, det där. Ja, ni vet ju kanske hur det gick sedan!

Du kanske också gillar …