Gustafi Domkyrka

Archidea har sedan 2010 arbetat med belysningsprojekteringen av Gustafi Domkyrka i Göteborg från idéstadium till färdigt resultat.

Likt en målare arbetar med färger har vi i Domkyrkan målat fram färg och form med hjälp av ljus. Vi har byggt, dolt, framhävt och modellerat med ljusets hjälp. Vi har tagit fram armaturer som är en sorts symboler, som när två personer byter och bär varandras ringar samt förstärkt den andliga känslan i rummet genom ett ljus som är ständigt närvarande, utan att för den delen störa.

Tonvikten har legat på att hitta visionära, tekniskt genomförbara och flexibla lösningar som står stadigt på en grund av i tradition och historia. Genom projektet har den övergripande visionen kring ljussättningen varit att få till en lösning där armaturer och ljuskällor i så stor utsträckning som möjligt placeras dolt för att poängtera ljuset och ej armaturen i rummet. Detta märks i form av släpljus mot tak, läktare, kyrkorgel samt accentuering av kor samt funktionsljus för kör, predikan med mera. Belysningslösningen väcker liv till stukatur, rummets volym samt accentuerar detaljer.

Förutom dessa belysningslösningar har spektakulära moderna ljuskronor i mässing tagits fram för just projektet Domkyrkan. Armaturerna är gjorda i mässing och har en diameter på hela 6,5M. Bestyckade med varmvita LED-dioder nedåt och kallvita dioder upp mot tak. Helhetslösningen är ett sakralt estetiskt uttryck där rummet, inredning samt materialvalen förstärks genom vald belysning. De armaturer som dominerar är de stora mässingscirklar som likt förlovningsringar pendlar från tak och ger rummet en förstärkt identitet.

 

Ljussättningen är mycket flexibel med en lösning där rummets funktion och stämning till mycket stor del kan anpassas. Detta genom en rad olika belysningstekniker i samverkan. Samtliga armaturer i rummet har en variabel färgtemperatur på dess dioder mellan 2200K – 5000K. Genom denna möjlighet samt dimbarhet på samtliga armaturer kan man starkt påverka stämningen i rummet. De specialritade ljuskronorna har ett flertal tändningar samt är bestyckade med dioder med olika spridningsvinklar. På detta sätt har man möjlighet att från en och samma armatur skapa smalstrålande accentuering och bredstrålande allmänljus. Förutom släpljus och ljuskronor har vi också arbetat med spotlights, fresnellstrålkastare med mera för att på ett optimalt sätt skapa allmänljus, accentljus samt arbetsljus som anpassas efter kyrkans olika aktiviteter såsom predikan, bröllop, begravning med mera.

På detaljnivå har man i restaureringsarbetet med kyrkan förgyllt ett stort antal objekt i kyrkan. Dessa objekt har vi belyst med hjälp av ytterst små, diskreta spotlights bestyckade med 1W LED. Dessa armaturer har lackats i guldfärg för att kamoufleras in i omgivningen och på ett mycket diskret sätt placeras ut i rummet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: