Trygga trappan, Bergsjön Göteborg

Archidea har haft privilegiet att få vara med och skapa trygghet genom ny belysning i Bergsjön tillsammans med de boendes projekt ”Trygg Trappa”. Genom att belysa mörka otrygga platser med rätt ljus på rätt plats i samråd med de boende har vi lyckats förändra situationen i Bergsjön.

Allt började med ett ”uppror” från de boende i Bergsjön som ville få slut på rånare, överfall och rädslan att gå ute i Bergsjön.

De boendes fokus låg på att skapa ett tryggare Bergsjön, och då två trappor man tvunget passerade för att ta sig från spårvagnen hem.

En specifik plats i en av de trapporna, bredvid Tycho brahesgata, där otryggheten var som värst befann sig ett gäng ungdomar ofta vid sidan av trappan och gömde sig i buskage, slog sönder omgivande lyktstolpar och sedan i mörkret hoppade på och rånade förbipasserande. I denna miljön skulle de boende i Bergsjöns gå förbi dagligen.

En stark satsning gjordes av de boende för att stoppa vandalismen. Detta resulterade i ett projekt kallat ”Trygg trappa”. Deras underbara engagemang till att skapa trygghet gjordes genom nattvandringar i området, bjudning av bullar på de mest otrygga platser, nattvakter i trappan osv.

Tidningsartikel Trygg Trappa

Se länk på deras blogg

”Trygg Trappa” nedan:

http://tryggtrappa.wordpress.com/2012/02/22/konkreta-resultat/

Idag är platsen helt förändrad från första gången vi var på besök. Vi har riktat små ledstrålkastare på träd, buskar och omgivning för att öka sikten och trygghetskänslan.

Vi har ökat stolphöjden för att minska risken för vandalism och satt dit nya armaturer.

Den plats där överfall och rån tidigare skedde finns idag ett belyst utomhusgym samt att vegetation omkring området är borttaget.

Härligt att se engagemang som förändrar. Inget är omöjligt!

IMG_5745

Projektet har också lett vidare till upptändning av ny belysning vid trappan vid Keplers gata

IMG_5760

Annonser
    Annonser
%d bloggare gillar detta: