Prosten Cullbergs Väg

Fastigheten högt uppe på ett berg i Särö, söder om Göteborg med en hisnande utsikt över skog och hav såldes till familjen Östergren år 2000.

En befintlig byggnad från 1930-talet låg som grund och källaren bevarades. En ny byggnad uppfördes på den befintliga grunden samt byggdes till. Bygget startade 2001 och 2002 flyttade familjen in i ett hus som inte var färdigställt, men kommer bli det i sommar. En balkong och bastuinredning saknas i nuläget.

En lillstuga att bo i under byggtiden uppfördes i samma stil fast i mindre dimensioner, dock samma proportioner som ser till t ex taksprångets utförande. Samtliga byggnadsdelar av trä exteriört är av specialbeställda dimensioner av cederträ.

Ytterligare en byggnad kommer uppföras i sommar – ett garage – carport som sluter entregården mot öster. Även denna kommer uppföras i samma stil.

Tidigt beslutades att byggnaden skulle införlivas i naturen och att den skulle vara i princip underhållsfri. Valet föll på cederträ. Ytan på panelen skulle bli slät och grånad som en skimrande hud. Panelen specialhyvlades för den rätta strukturen. Velfacs aluminiumfönster valdes i en grå nyans som inte skulle konkurrera med cederträets poetiska yta. Fasaduttrycken är enkla och släta , dock med liggande sågad – lite ruffare fjällpanel under och över glas – och fönsterpartier.

När man önskar erhålla en enhetlig grånad cederträpanel måste man tänka över att inga större skuggningar uppstår utan att patineringsprocessen löper ostört. Annars erhåller man lätt ej önskvärd flammighet i fasaden samt partier som inte grånar på rätt sätt. Den stora balkongen som skall löpa ut från glaslänken mellan kök och vardagsrum i övre plan har man medvetet väntat med att uppföra – den uppförs nu i vår när de rätta förhållanden har uppstått.

Trädetaljerna är omsorgsfullt omhändertagna på ett enkel och självklart sätt.
De fantastiska snickarna utförde ett hantverk som om byggnaden var en möbel. Denna möbel har fått en plats anvisad för ett vrakgodskonstverk av Anders Berne med bakomliggande belysning.

Tak, plåtarbeten och skorstenar är utförda i Rheinzink.

Husets höga resning och smala kroppar medger en fantastisk närhet till naturen. I det övre planet får man en Peter Pan-känsla – man flyger runt uppe bland trätopparna. Den fantastiska utsikten över havet medges från varje rum och i varje situation t o m när man sitter på toaletten.

Materialen interiört är ytterst få:

Inga gipsskivor. Inga lister – ett hantverk med millimeterprecision.

Tak och väggar av hyvlad gran slätspont, slipad på plats, laserad med lutbets.

Två väggytor laserad i röd ton på västerväggar för intensivupplevelse vid solnedgång

Väggar i våtenheter ljusgrå kalksten från Borghamn.

Handfat i ljusgrå kalksten från Borghamn. Archideaprototyp

Fönsterbänkar ljusgrå kalksten från Borghamn

Golven är massiv oljad ek Burseryd eller ljusgrå kalksten från Borghamn

Dörrar massivt trä täckmålade

Garderober och skåp vaxad ekfanér eller täckmålade.

Trappa massiv ek 5 cm tjocka plansteg, inga vangstycken

Handledare i massiv ek med infälld Agabekovbelysning för släpljus ned på trappstegen Archideaprototyp

Köksinredning högblank grå återvunnen plast. Den blanka ytan reflekterar utsikten och havet kommer in i köket från andra håll.

Hela köksinredningen är inpackad i 20 mm massiva stavlimmade ekskivor Bänkskivor 4 cm massiva stavlimmade ekskivor

Bastun har samma tak och väggar som övriga huset. I vår kommer en cederträ- inredning färdigställas. Lavarna kommer få inbyggd belysning. Bastudörren kommer bli helglasad med en foliering av ett foto mellan härdat glas. Dörren är en Archideaprototyp.

 

 

Mer om Prosten Cullbergs Väg:

%d bloggare gillar detta: