Belysning av Falkenbergs främsta landmärke – Tullbron!

Mats & Arne Arkitektkontor / Archidea har fått äran att arbeta fram en ljussättning av Falkenbergs främsta landmärke – Tullbron!

Uppdraget är ett resultat av Falkenberg kommuns medborgardialog där de inbjuder allmänheten att komma med förslag på hur man kan utveckla Falkenbergs kommun.

År 2013 lämnades ett förslag om att ljussätta bron – ”Har man en så här fin bro, måste den såklart synas även under dygnets mörka timmar” tyckte Rita Storsjö som fick medhåll av politiker och allmänhet. En kulturminnesmärkt pärla av högsta dignitet!

Då vi är det enda företaget i Sverige som har Ljusdesigner och bebyggelseantikvarier hos oss anlitades vi i slutet av 2013 år för att ta fram ett förslag. Ett förslag som skulle lyfta brons befintliga karaktär, förbättra funktionsljuset samt kunna monteras och installeras på ett sätt som var lämpligt på den kulturminnesmärkta byggnaden.

Projektet lades på is över en tid och återkom till oss under inledningen av 2016. Onsdagen den 23e mars genomfördes en omfattande provbelysning där ett hundratal åskådare bevittnade resultatet, Sveriges Radio sände direkt och Hallands Nyheter skrev och fotograferade.

Det som testades under kvällen var belysning på insidan av brovalven. LED-lister monterade i taket av brovalvet riktas mot sidorna för att täcka  in valven i ett mjukt, varmt släpljus. Möjlighet till färgförändringar finns för att vid speciella tillfällen kunna tillämpas. Bron har totalt fem valv som ska belysas, vid provbelysningen testades endast ett av dem.

Förbättrat funktionsljus på Gång- och Cykelbanorna på bron tillförs. Varmvita LED-lister monterades nedan överliggare av räcke och gav ett varmt, helt avbländat ljus till ytorna. Förutom att ge förbättrat funktionsljus ger denna belysningslösning också ett mycket vackert estetiskt resultat från utsidan av bron.

En tredje belysningsprincip som testades var ett kallvitt släpljus längs brosidan. Smalstrålande LED-lister skall monteras under fris för att ge ett vackert ljus som lyfter brokonstruktionen ytterligare.

Visualisering av belysningsförslag samt resultatet från provbelysningen kan ni se på bilderna nedan. Några ytterligare bilder finns också med för att visa på den montagemetod som ProAccess hjälpte oss med gällande ljuset i valven – Över strömt vatten, stundtals upponer med armaturer i högsta hugg – Tack för mycket bra jobb!

Tack också till Luxlight för bra samarbete inför och under provbelysningen!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: