Archidea reser till Düsseldorf

I början av april reste Christina och Sofia på en resa till Tyskland arrangerad av Zettervallsinsitutet. Temat var kyrkorum i förändring och syftade till att ge en bild av hur kyrkor som inte längre har en självklar funktion idag kan användas på nya sätt. Problemet med minskade antal besökare och färre församlingar är omfattande inte bara i Sverige, även i Tyskland har man stora problem med kyrkor som inte längre används regelbundet och stora kostnader kopplade till underhåll.

Vi fick bl a uppleva kyrkor som idag fungerade som teater, festlokaler, kolumbarium eller restaurang. Schemat var verkligen späckat och intrycken många! Både bra och dåliga exempel, men det blir också mycket givande med blandade intryck. Gemensamt för de församlingar vi besökte var ett stort engagemang och många brinnande eldsjälar!

Överloppskyrkor och anpassning av kyrkorum efter moderna behov och önskemål är aktuella och stora frågor bland landets församlingar idag. Vi gjorde resan för att få idéer och inspiration inför dessa frågeställningar. På Archidea älskar vi denna typ av utmaningar – det handlar om vårt värdefulla kulturarv som skall anpassas och utvecklas på ett varsamt men visionärt sätt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: