Trädgårdsspalten Maj Månad

Hej Kära Garden Lovers!

Nu har vi äntligen fått vad vi längtat efter. En liten svensk värmebölja. Njut allt vad ni kan, för om några dagar igen så snöar det och det är dags att dansa runt granen…suck!

Maj är utan tvekan den mest hektiska månaden på hela året i trädgården. Då ska allt hända på en gång. Det ska gödslas, vattnas, städas, klippas, mulchas, ogräsrensas, sås, skolas, etiketteras, målas och ja listan kan göras hur lång som helst.

Eller så gör man som latmasken, ligger ned och fluktar på daggmasken. Daggmasken gör ett strålande arbete som saknar motstycke i trädgården med sina vindlande nedträngande gångar i jorddjupet. Med anledning av daggmaskens kvalitativa arbete så ska man undvika att djupgräva med spaden för ofta i jorden. Då förstör man alla gångar och skikt som jordens alla organismer tillverkat.

Men nu är det dags att så ut på friland. Efter sådden är det bra att lägga över en fiberduk. Dels för att det blir varmare under den och dels för att skydda mot vissa skadeinsekter. Nu är det ju ”hett” med grönsaksodling. Alla vill odla sina egna grönsaker. Och just grönsaker kan drabbas av mycket ohyra så därför är det extra bra med fiberdukstäckning.

Man behöver se över sin jord vilken status den har. Särskilt här i Göteborg med mycket av våra tunga leror är det viktigt att försöka förbättra jorden med mull (kompost) och grov sand.

Jorden behöver också gödslas, och självfallet då med riktig ”skit”, som vi säger i den ekologiska svängen. Konstgödsel är tabu, bara så ni vet. Inte bra för miljön. Ett gödselmedel som är väldigt spännande är stenmjöl. Det innehåller massor med mineraler vilket är viktigt att tillföra  grönsakerna så att vi i vår tur kan få dem i oss. Mineraler är det brist på i våra jordar i de tempererade zonerna på jordklotet. Ett resultat av långvarig odling utan att tillföra nya mineraler. Forskarna säger att det är under istiden som mineralerna på ett naturligt sätt kommer tillbaka till jordarna igen med den vandrande inlandsisen.

Annars är det kogödsel, hönsgödsel, stallgödsel, chrysan, benmjöl, algomin mm som är bra gödselmedel. Ett alldeles utmärkt gödselmedel som man kan göra själv är brännässelvatten. Plocka brännässlor nu på våren och under hela säsongen och lägg i vatten i en balja. Det enda man behöver göra sedan är att röra om i baljan lite då och då, så att det inte ruttnar utan istället bryts ned och bildar ett fantastiskt fint gödselvatten som bl a är kiselrikt.

Glöm inte bort att gödsla grödorna. För resultatet blir oerhört mycket bättre om man gödslar istället för att inte gödsla.

Vi pratade ju i vintras om att vi skulle ta upp ämnet om hur man kan planera sin trädgård för att få den trevlig och relativt lättskött. Ordet lättskött får man ta med en nypa salt. Det finns inga riktiga trädgårdar som är helt skötselfria och heller inga trädgårdar som är enbart lättskötta. Det krävs alltid en arbetsinsats med jämna mellanrum. I början när man anlägger en trädgård krävs det särskilt mycket arbetsinsatser. Man måste hålla ogräset stången tills plantorna har etablerat sig ordentligt. Vattna regelbundet och gödsla likaså. Om man inte har koll på detta så har man snart gjort sig själv en stor otjänst. De i plantskolan bortskämda plantorna kommer snart att duka under bland ogräs och i torkan och i brist på jämn näringstillförsel.

En viktig detalj är att välja bra ”lättodlade” växter. Att välja växter som passar ihop och att göra realistiska planteringar.

Snabbväxande marktäckande perenner är en mycket bra investering att göra. Då får man på sikt mindre problem med ogräs och uttorkning av jorden. Medelhöga prydnadsbuskar som bildar ett mellanskikt utplanterade inne bland perennerna och till sist några lite högre buskar eller träd som bildar det skyddande ”taket” över hela planteringen. Träden ger en mild och fin vandrande skugga över hela kompositionen vilket är oerhört skonsamt för alla växterna.

Men glöm nu inte bort i all hetsen över trädgården att njuta utav den. Det är ju det som är själva meningen med att man har en trädgård. Annars kan det faktiskt kvitta helt och hållet.

Själv ska jag i år bygga mig ett rullande trädgårdskök. För att inte missa en enda sekund när vänner kommer på besök och man vill umgås i trädgården samtidigt som man lagar god mat och dricker ett gott (eller flera) glas vin. Kryddväxter ska också bli min grej i år. Pesto gjord på bl a egna kryddor är makalöst gott.

Ja lycka till i rabatten och framförallt se till att inte snubbla på vattenslangen, för då kan hela säsongen i ett enda ögonblick vara förlorad.

Och du! Glöm inte att om du ser en daggmask, så ge den en eloge för sin fina insats i din trädgård. Det är den värd.

Hej då!

Trädgårdsmästare Peter Svenson.

Comments
One Response to “Trädgårdsspalten Maj Månad”
  1. Christina skriver:

    Härligt! Och jag väntar tills det rullande köket bjuder på kulinariska läckerheter. Var på Kinnekulle i tisdags och plockade en bärkasse ramslök som förvandlar sig till den mest njutbara ramslökssoppa. även om soppan på Forshems Gästgiveri förde upp en människa till högre mer svindlande höjder……

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: