Trädgårdsspalten April Månad

OJ!

Ligger i sängen i mitt hus på landet i norra Bohuslän och får ut genom fönstret se en trana majestätiskt lyfta över husets tak. Jisses, det är ju april och våren är på väg med ljusets hastighet, och jag skrev aldrig någon rad i ”Trädgårdsspalten” i mars! Fy skäms Peter! Men det gick ju så fort och jag hann inte förstå det.

Men okej mars är ju kanske inte precis den månad man dricker ett glas champagne i för att fira att den finns. Så nu är den över och underbara april smeker över våra kroppar istället. Underbart! Äntligen är ljuset tillbaka och man kan andas igen utan syrgasmask.

Från köksfönstret samma dag som tranans ankomst kunde jag se hur ekorren hängde som i en trapets under fåglarnas egen uteservering. Där norpade han åt sig mängder av de surt förvärvade solrosfrön som jag inköpt för en mycket dyrbar penning tänkta åt småfåglarna. Samtidigt kunde jag se nere på marken, under hela tillställningen uppe i luften, en mycket hungrig katt som med öppen mun satt och väntade på att ett färskt köttstycke skulle falla ned. Det såg ut på kattens min som att han drömde om att Leif Mannerström  nyss hade varit där och smörstekt upp en ripa åt just honom, och nu skulle den strax falla rätt ned i strupen.

Ja, trädgården ja. Vad ska man göra i den nu så här års?

En liten försiktig städning är att rekommendera i rabatterna. Men lämna kvar rester av gamla löv och ris så att det kan bli som ett näringsförråd så sakteliga under hela säsongen. Det skyddar också mot den förrädiska nattkylan så här års efter en lång varm och solig vårdag.

Att börja gräva i jorden, sa alltid de gamla trädgårdsmästarna förr i tiden, det gör man först när jorden rett sig. Och rett sig det har den gjort när jorden släpper lätt från spadens blad när man stuckit den i backen och sedan dragit upp den igen. Då har vattnet sjunkit undan och jorden torkat upp ordentligt.
Bearbeta jorden lite försiktigt som om det vore en bebis, med kultivatorn. En bra och hänsynsfullt skött jord är grunden för att lyckas med sin odling fullt ut. Har man inte varit snäll mot den så kan det sluta med mindre lyckade framgångar i trädgården.

Att kalka jorden vid denna tiden är inte dumt om man inte gjort det på några år.

Kalken både höjer pH-värdet i jorden och jordförbättrar. Kalken ser också till att de näringsämnen som finns i jorden blir lättåtkomliga för växterna.

Förresten när jag var ute i trädgården på landet så fick jag se gräslökens nya grönt skimrande spiror i landet. Kunde inte låta bli att böja mig ned och bröt av ett antal stänglar som jag sedan raskt stoppade i munnen. Åhhhh vad underbart det smakade! Vårens primörer, finns det något bättre? Nej knappast. Klippa lite nyskördad gräslök på osten på smörgåsen. Det är ju bara så fulländat gott. Endast ett riktigt gott vin kan tävla i smakupplevelse. Och pressar man också över lite citron på gräslöken då lyfter det hela ytterligare. Och lägger man en liten firre av något slag under hela kompositionen, ja då får man nästan andnöd av upphetsning.

Gud så gott! Varför pratar jag så mycket om det här? Jo det här med att odla sina egna kryddor, är oerhört roligt och spännande. Man kan så sina egna kryddor, en del direkt på friland, och en del behöver förgros i krukor bakom glas. Men sedan när det är dags för skörd, observera att kryddorna bör växa nära köket för annars blir det jobbigt att hämta dem och då slarvar man, så ångrar man aldrig att man sådde dem och fick lite jobb.

Underbara kryddor är timjan, rosmarin, oregano, fransk dragon, basilika, körvel, salvia och ja det finns ju hur många som helst. Men att klippa ned färska örter och kryddor i såsen eller salladen är så överraskande gott.

Persikor! Nu blommar dem! Och då behöver dem hjälp med pollineringen. Oblygt går jag då ut i växthuset med byxorna på förståss. I ena handen håller jag den magiska penseln som ska göra det stora avancerade jobbet att flytta pollen från pistill till märke. För annars inga persikor. Det är så otroligt osannolikt oerhört ofantligt gott med egna persikor. Alla borde odla det innan de ligger med näsan i vädret. Och det går att odla det mest välsmakande persikor på många ställen i vårt avlånga land eller i ett litet växthus. Och saftiga blir dem också. Så saftiga att man nästan får ha regnkläder på sig när man äter dem….På min 50-årsdag blandade vi i persikoklyftor i drinkarna och jag har nog aldrig druckit så många drinkar i hela mitt liv…hick…hick

Snart är det dags för att plantera allt det där man tycker så mycket om.

Som stora, nästan vulgära, mystiska pioner med sin så självklara fluffighet i blomman. Eller fjärilsbusken som likt en magnet drar åt sig allvärldens fjärilar ur ingenstans. Eller varför inte körsbärsbenveden med sina underliga frukter liknandes röda fallskärmar med orangea korgar hängandes inunder.

Så nu drar vi iväg mot plantskolan för att göra slut på alla våra pengar.

Vi hörs igen i maj när klorofyllet pumpar igenom trädens kärl, och det på allvar är dags att bara lägga sig ned i gräset och njuta av livet, när det är som bäst bland småkryp och svampar.

Trädgårdsmästare Peter Svenson.

Annonser
Comments
One Response to “Trädgårdsspalten April Månad”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: