Trädgårdsspalten Februari Månad

Hej! Kära trädgårdsvänner.

Februari månad! Det känns verkligen ända in i märgen. Nu är det vinterns högtid. Kylan ligger som ett lock över åkrar, sjöar och hav. Då är det extra viktigt att tänka på våra vänner småfåglarna. Det blir till att åka och inköpa stora säckar med solrosfrö, hampa, jordnötter och talgbollar. -Ja, jag vet! Man blir ruinerad på kuppen. Det är makalöst vad talgoxar, gråsparvar, nötväckor, blåmesar, rödhakar och gulsparvar kan stoppa i sig. Det kan sluta med att man själv får äta av solrosfröerna i brist på annat i kylskåpet.

Men det är ju så fantastiskt spännande att iakttaga fåglarna vid fågelbordet. Varje art har sin speciella karaktär och utmärker sig på sitt sätt. Nötväckan till exempel är en hetsätare om man ska sätta en modern diagnos på den. Sittandes mitt i maten och sprätter fröna vilt omkring sig för att sedan rata en stor mängd av dem. Rödhaken däremot är betydligt försyntare och sitter helst nere på backen och fångar upp det som faller ned.

Men nu är det inte så värst lång tid kvar till våren. Ljuset har faktiskt redan börjat komma tillbaka. Det är dags att börja tänka på vilka sommarblomsfröer man vill så och hur köksväxtlandet ska se ut. Ta sticklingar på pelargoniorna och plantera om alla gamla krukväxter som står på fönsterbrädan och deppar lite grann för att de saknar både kärlek och föda.

Intressanta sommarblommor som man kan så själv och som dessutom sällan går att köpa som färdiga plantor i plantskolan kan vara till exempel följande: lejongap, ringblomma, sommaraster, blåklint, atlasblomma, paradisblomster, rosenskära, sommarrudbeckia mm mm

Vintern är en förträfflig tid till att använda för planering och utveckla fantasier över hur trädgården ska se ut till våren. Fördelen med denna period är att stressen är mindre och man jäktar inte fram sina idéer, utan kan i lugn och ro få ihop de mest storslagna kompositioner.

Mitt råd är att låta tanken sväva fritt och att inte ta intryck av vad grannen gör med sin trädgård. Trädgårdstrender är enligt mitt förmenande inte så särskilt intressant. Att låta trender styra min trädgårds utveckling skulle bara göra mig frustrerad och stressad. Som exempel kan man ta att, inte sätter jag ett fruktträd ena året för att nästa år ta bort det igen innan det ens hunnit att sätta frukt, bara för att trenden följande år är bärbuskar istället.

Generellt kan jag anse att trädgårdarna alltmer hos gemene man börjar likna för mycket varandra. Känslan är att trädgårdsägarma ängsligt tittar på varandra och de monstruösa trädäcken och de sterila stenytorna breder ut sig som en farsot över landet. Borta är då genast odlingsglädjen och den lummigt trivsamma grönskan i gamla fruktträd och prydnadsbuskar mm

Faktum är att en trädgård som innehåller mycket växter inte nödvändigtvis behöver vara en alltför stor arbetsbelastning för all framtid om man bara anlägger den på rätt sätt.

Vi ska återkomma till detta längre fram under året.

Just nu arbetar jag med att få Jonsereds Trädgårdar uppe vid Jonsereds Herrgård att bli en återskapad skönhet från tidsepoken 1800-tal.

Den kommer att innehålla Formträdgården, Engelska Rosenträdgården, Köksträdgården och Utställningsträdgården. I de centrala delarna kommer en ruin att anläggas placerad i en ängs/hed-plantering med mycket vackra gräs.

Hela trädgården ska stå klar förhoppningsvis 2013/14.

Men välkomna upp att redan till denna säsong titta på när trädgården växer fram.

Vi hörs igen i mars när takdroppet ljuder.

Trädgårdsmästare Peter Svenson.

Annonser
Comments
3 Responses to “Trädgårdsspalten Februari Månad”
 1. Vackert , man blir förundrad över var alla dessa vackra ord kommer ifrån .
  Kanske det bor en poet inom dig .
  Snart är det Mars och ny spalt spännande .

 2. Anonym skriver:

  Du är en verklig virituos din lilla jordfräs. Man lyfter blicken och ser våren glittra i vintertunneln.

 3. Anonym skriver:

  Vilken målande och inspirerande natur- och trädgårdsanalys… man blir hänförd!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: