Trädgårdsspalten Januari Månad

Åhhh, där är ni ju igen, kära Garden Lovers!

Det är midvintertid, och köld och mörker ligger tungt över nejden. Hur ska man ens kunna få fram en enda liten uns till känsla för trädgården? Ja inte är det lätt inte, men brasan i den öppna spisen kan tina upp frusna drömmar i bakhuvudet på den mest trädgårdsförvirrade individen.

Vintermörkret kan faktiskt vara en inspirationsskälla till att drömma och kanske mest till att börja planera vad trädgården ska bära i sitt sköte till våren och sommaren.

Bara en sådan sak som det fantastiska ljus som gryning och skymning presterar under januari och februari månad. Den bilden av ljuset kan man använda i sina färgkompositioner i den kommande sommarblomsrabatten.

Ja just det! Nu kommer snart alla frökatalogerna med sina ljuvliga inspirationer om blomsterhav både högt och lågt.

Okey! Vi är inte där än! Glömde bort att det fortfarande ylar vargar utanför den snöiga husknuten. Det är nog så att det fina med vintern är långsamheten, tystnaden och stillheten i trädgården och naturen. Det är viktigt med avbrottet, pausen och nedvarvningen för att vi ska kunna uppskatta den hektiska våren när den plötsligt kommer igen och allt ska göras på en gång.

Var årstid har sin tjusning, visst är det så!

Jag har fastnat mycket för ängsmiljöer och betesmarker i vår natur. Det finns nog inget vackrare än just ängar och hagar i landskapet. Så när man tänker på sin egen trädgård kan dessa miljöer vara en inspirationskälla för nya rabatter. Till ängar och hagar hör i allra högsta grad gräsen. I plantskolorna kan man nu för tiden hitta mängder med grandiosa prydnadsgräs. Dessa gräs är oerhört vackra att blanda med olika perenner. Det finns blåaktigt färgade gräs, gulblommande gräs, rödskimrande gräsblommor och många många fler varianter.

Att samplantera  dessa gräs med myskmalvor, stäppsalvior, fältväddar, tovsippor, aklejor, stjärnflockor, fingerborgsblommor och blodnävor kommer att skapa de mest underbaraste blomsterängar.


Av tradition har man alltid använt perennerna i stora grupper i egna rabatter, men att istället plantera perennerna tillsammans med gräs lite huller om buller, precis så som det ser ut i naturen, skapar spännande kompositioner som garanterat kommer att överraska betraktaren.

Anstränger man sig också och blandar in några gammaldags buskrosor i en sådan rabatt, så har man nästan nått ända fram till en storslaget blomstrande äng.

Att använda många sorter i en sådan plantering blir naturligt och inte alls oroligt eller störande. Det i sin tur leder till en större mångfald av individer såsom insekter och fåglar i trädgården. Vilket är mycket positivt för miljön. Faktum är att man inte ska underskatta den insats man gör för mångfalden i naturen när man planterar många arter och sorter i sin egen trädgård. Det kan ibland bli en fristat för vissa djur, fåglar och insekter i just det område som din trädgård ligger i.

Vintern är faktisk en underbar tid på många sätt i trädgården. Om man tar sig tid att gå en runda i den så här års, så kommer man att upptäcka helt andra sidor av den. Knoppar, bark, stammar, stjälkar och frökapslar som man nästan aldrig tänker på att de finns där, eftersom den kraftfulla bladgrönskan egentligen döljer det mesta av det. Efter ett kraftigt snöfall eller en hård rimfrost kan nya konturer träda fram bland grenverken.

Januari. En månad för eftertanke och långkalsonger.

Nu är det tre månader kvar till att vi öppnar Rosengaraget vid Jonsereds Herrgård för säsongen.

Vill du veta vad vi kommer att ha för olika sorters gammaldags rosor och perenner till salu, så gå in på vår blogg-hemsida

rosengaraget.blogspot.com

Trädgårdsmästare Peter Svenson.

Annonser
Comments
One Response to “Trädgårdsspalten Januari Månad”
  1. Det är så vackert jag blir alldeles tårögd .

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: