Trädgårdsspalten December månad

Hej kära ´Garden-Lovers´!

Aj, aj, aj nu skulle man verkligen vilja vara som den där grodan, som jag tyvärr har tappat bort namnet på, men som ”fyller sig själv” med glykol och stilla somnar och samtidigt fryser in i vinterisen. För att senare till våren vakna upp igen och fortsätta livet som om ingenting har hänt. Fast det är  klart, glykol vet jag ju inte…men det finns förståss intressantare flytande vätskor som får blodet att svalla…

I december är det aktuellt att utföra en mycket viktig beskärning. Vindruvan måste nu få sin duvning av sekatören. Annars kan jag inte räkna med att barfota få trampa druvorna till vidunderlig vinsaft under sensommaren. Vindruvor är så kallade ´blödare´precis som björken och lönnen. Det betyder att ett stort sår kan läcka sav i så stora mängder att det kan bli jobbigt för hela plantan att klara utav denna påtagliga förlust. Men i december är plantan i vila och klarar därmed bättre av beskärningen. Plantan ska beskäras hårt. Gallra bort sidoskott på huvudstammen så att avståndet mellan de kvarvarande skotten blir ca 25 cm.

December månad är belysningstid i trädgården. Det är så oerhört vackert att belysa gamla ådriga stammar med hängande lavar, och frökapslar på höga stänglar i perennrabatten, med ett mystiskt flödande ljus i vintermörkret.

Eller att rikta ljuset mot annars mer diskreta saker i trädgården såsom fågelholken, grinden, spaljén eller vad nu fantasin kan komma på.

Mobila armaturer är roligast eftersom man då kan variera sig i det oändliga.

Om man är en lycklig ägare av ett växthus så kan det vara på sin plats att ta fram dammvippan och såpan för en storrengöring. Det är väldigt viktigt att få ordentligt rent från allehanda smittohärdar inför kommande säsong.

Oj, oj, oj nu blev jag påmind om hur underbart härligt det är att få sitta i sitt växthus en varm och blåsig kväll i skymningen med ett ljuvligt glas vin i handen och bara höra det sövande bruset av vinden utanför och se trädens kronor majestätiskt svajja ovanför taket. I vinrus somna in ett ögonblick för att senare vakna upp till sommarhimlens tindrande stjärnor…

Oförglömliga stunder som kan kännas så långt borta nu i december. Men det går fort…rätt som det är så vickar den lilla blåsippan på bladstassen i skogsbacken igen.

Så Håll ut! Köp hem glykol eller cognag och gör som grodan…

Vi hörs igen i årets kallaste månad, januari.

Trädgårdsmästare Peter Svenson

Annonser
Comments
3 Responses to “Trädgårdsspalten December månad”
  1. Jul-tidens mörker är kallt och dystert ,tänd en lampa och belys det som är ystert .
    Vipps blir allt bra och ballt ,mörkret är inte längre kallt .
    Om mörkret gör dig rädd ,kontakta Archidea så kan du trygg krypa ned i din bädd .

  2. peter svenson skriver:

    Vad är det för en alkoholiserad dåre som skriver på eran hemsida….hahaha

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: