Trädgårdsspalten November månad

Hej igen! Och välkommen tillbaka till vår lilla rosiga och uppiggande spalt om allt som kan vara till glädje och tillfredsställelse i trädgårdsmiljön.

Har nyligen besökt yrkesmässan för trädgård i Jönköping – Elmia Garden – och fått inspiration för ett helt år framöver. Mustiga höstfärger avlöste varandra i en ofantlig mängd så att det nästan flödade över.

En ny spännande sak för oss som är ekologiskt orienterade är den komposterbara krukan av bambu. Inom trädgårdsnäringen används på tok för mycket plast i form av krukor till alla växter. Så att få fram en kruka som förmultnar snabbt i komposten är verkligen ett steg framåt för miljön. Helt logiskt kan jag tycka eftersom trädgård enbart ska stå för något positivt.

Men vad sjuttan gör man i november i trädgården? Bra fråga, verkligen. Jo man kan till exempel strunta i att höststäda rabatterna tvärt emot vad det alltid stod i gamla trädgårdsböcker förr. Underbart skönt att slippa det hemska grovgörat. Bara gå omkring och dricka sitt ljuvliga kaffe ur en vacker porslinskopp och se ut över rabatternas långsamma insomnande till vinterdvalan. Låter det som ett skämt? Jo kanske lite, men en gnutta sanning finns det också. Om man inte är allt för nitisk med att städa bort allt organiskt material i rabatterna så får man naturligt ett perfekt skydd mot kylan för plantorna. Perennriset skyddar  plantan bäst under vintern om man låter bli att klippa av det och låter det istället vissna ned. Kringflygande löv fastnar i riset och stärker ytterligare skyddet mot vinterrusket.

En lättare mulchning med kogödsel ovanpå jorden utgör ett finfint skyddande lager och blir till våren en jordförbättring och fuktspärr.

Ett undergörande tips för ens eget välmående i höstmyllan är att ta fram långa stegen och plocka ned de röda, gröna och gula äpplena i en korg. Sedan ta med sig dem in i köket och sjunka ned i djupa tankar genom att titta in i äppleskalens blanka spegel. Låt korgen stå på bordet under eftermiddagen och kvällen och känn hur den makalösa fruktiga doften sprider sig i hela huset, likt balsam för själen. Och sen kommer det fantastiska slutet på alltihopa i form av en kanelsprakande äppelkaka med mycket vaniljsås utöver bräddarna.

Husch! Vad underbart ljuvligt det bara kan vara. Och allt detta i din trädgård. Är det inte otroligt? Varför åka ända till Marocko när höstmattan utanför din dörr är än mer flammande het…………

Det finns så här års fortfarande färgstarkt blommande perenner att ha i sin trädgård såsom den ståndaktige
oktoberstormhatten med sina stora lysande blå hattar. 2 meter upp i luften vajar dessa synnerligen distinkta blommor med spänst och stolthet. Lyser på långt håll gör dem med sin egensinnigt blåa färg.

Höstsolrosen står inte långt efter i majestät och vigör. Lemon Queen brukar hon heta när hon är bäst och blommor producerar hon i överflöd. Verkligen en glädjespridare i höstkompositionen.

En sirlig elegant som dessutom doftar magnifikt dyrbar parfym är silveraxet. Långa vita kolvar på höga stänglar ovanför ett flikigt bladverk.

Nej kära läsare! November är verkligen ingen månad bara för bökande griskultingar. Det är även en månad för kloka tankar bakom en stearinljuslåga och mycket härligt vemod med lyktan i handen på vandringen genom skogen under månens mystiskt blåa sken.

Väl Mött i December.

//Trädgårdsmästare Peter Svenson

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: