Trädgårdsspalten Oktober månad

Passa på att njuta av de sista rosornas doft och ögonfägnad i den milda höstluften.

Många rosor brukar blomma väldigt länge in på höstkanten. Ibland ända fram till julafton, kan man få uppleva en frostig ros på en gänglig stjälk. När rosorna får köldgrader på sig ändrar de färg vilket kan bli oerhört spännande och överraskande. Plocka in en ros och sätt på bordet och minns den sommar som var. Doften kommer att berusa dig och köra igång minnesbilder nästan omedelbart.

Tips på riktigt fina rosor som oftast brukar blomma länge in på hösten är den halvfyllda och rosa buskrosen Marguerit Hilling. Släktingen till den, Nevada som är enkel och vit, är också ett ess i rabatten. Vidare portlandrosorna Comte de Chambord och Jacques Cartier, båda rosa och fyllda, är underbart vackra och har den typiskt gammaldags fina doften.
Rosor skall aldrig beskäras på hösten utan först på våren när, det enligt den gamla tumregeln, björkarnas blad har utvecklat musöron.

Oktober månad är lökarnas tid. Nu är trädgårdsbutikerna fulla med blomsterlök i alla dess sorter och former. Löken bör sättas så tidigt som möjligt på hösten. Kvalitén på löken är också bäst i början på säsongen i butiken. De flesta lökar sätts i regel på ett djup som motsvarar lökens egen storlek gånger två. Ett tips är att snödroppar är betydligt större chans att lyckas med om man köper färdiga plantor i kruka på våren och planterar.

När det gäller mannens allt som oftast främsta intresseområde i trädgården, nämligen gräsmattan så kratta aldrig löv på hösten utan ta istället gräsklipparen och kör över löven på mattan så finfördelas dem och de blir till näring fram på vårkanten. Praktiskt och enkelt.

Skojade lite där om mannens intresse i trädgården, men en viss sanning fanns i detta faktiskt. Efter många, många år i branschen har man lärt sig att de som mest intresserar männen är just gräsmattan. Kanske beror det på att där kan man köra en maskin på dessa ytor som bullrar och ryker…..

Oktober är fortfarande en bra planteringsmånad. Plantskolorna brukar så här års rea ut sin växter och man kan gör riktiga kap. Hösten är ju i regel fuktig och det är bra vid plantering. Dock kan det vara bra att täcka rothalsområdet på plantorna med t ex löv om det skulle bli en hård och kall vinter efter en sen höstplantering.

Väl mött igen i november!

Hälsar Trädgårdsmästare Peter Svenson på Archidea.

PS: Besök gärna Jonsereds Trädgårdar vid Jonsereds Herrgård i Jonsered.

Där återskapar vi en 1800-tals Herrgårdsträdgård just nu i en oerhört vacker miljö, som ska stå klar 2014.

Besök också utställningen ´Lights in Alingsås´som pågår under oktober. Belysning som man kan få idéer från även till den egna trädgården.

Annonser
Comments
2 Responses to “Trädgårdsspalten Oktober månad”
  1. Christina skriver:

    Underbart vackert uttryckt! Jag skall genast ta in en liten blekrosa klätterros….
    Och så längtar jag till novembers tankar och idéer …

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: